Utflykter

2020-08-15 - Trädgårdsträff hos Kristin Franzen och Arnold Nilsson i Gunnarstorp

Vi var cirka 15 personer som trotsade hettan och besökte Kristin och Arnolds fina trädgård. Trädgården har ett stort antal perenner, träd, buskar och rosor. Trots svåra odlingsförhållanden med sandjord, torka och blåst växer det här många ovanliga och känsliga växter. Som vanligt blev det mycket trevligt rosprat och fika.

Kristin Franzens och Arnold Nilssons trädgård i Gunnarstorp, Söderåkra.

2020-07-18 - Trädgårdsträff hos Mia Götesdotter, Åtvidaberg.

Vi var cirka 15 personer som träffades och trivdes i Mias härliga trädgård. Här finns köksträdgård, växthus, damm, höns, mycket rosor och många pågående projekt. Inspirationen och trädgårdsinfluenserna kommer från England och Italien. 

Mia Götesdotters vackra trädgård i Åtvidaberg.

2019-07-09 - Rosdag på Sollidens Slott, Öland

Doftvandring med Mischa Billing

Micha Billing, mästerkock och sommelier, bestämde sig för att strunta i allt som skrivits om rosor och deras doft och i stället helt och hållet lita på näsan. Hon fann då att det finns en grunddoft hos så gott som alla rosor. En oljig doft med spansk körvel, citrus, lite bitterhet och en sötaktig syrlig friskhet.  Hur de olika komponenterna i grunddoften sitter ihop, vilka som ligger i botten eller svävar ovanpå och vilka aromer som tillkommer gör att hon kan känna igen och beskriva varje blommas egen doft.

Sydostrosen hade rosinformation, roslotteri- och rosförsäljning

Mischa Billing framför myskroshybriden 'Buff Beauty'.

2019-06-29 - Guidning i Rosenlunds rosarium, Jönköping

Vi var cirka 40 rosälskare som guidades genom Rosenlunds vackra rosarium av Helena Verghese Borg och Björn Kalin. Rosariet ligger centralt i Jönköping och har omkring 500 olika rossorter. 

Helena berättar om 'Officinalis' och 'Rosa Mundi' i Rosenlunds rosarium.


2018-07-14 - Trädgårdsbesök i Gränna

Strålande solsken och intressanta samtal när Ann Edlund, Ängs gård och Olof Lindgren, Gränna välkomnade Sydostrosen till sina trädgårdar.

 

Olof Lindgren och Christer Jonsson med 'Grand Award'. 'Chevy Chase' till höger. 

2018-07-03 - Rosenvandring i Kristianopel

Den 3 juli hade Sydostrosen en rosenvandring i Kristianopel ihop med Jämjö trädgårdsförening. Monica Björklund guidade oss, cirka 80 personer. Vi startade genom att besöka före detta Rosengården, som numera normalt inte är öppen för allmänheten, och fortsatte sen längs med bygatan till kyrkogården. Kristianopels trädgårdar och kyrkogården har många rosor. Kvällen avslutades med fika i en av alla dessa vackra trädgårdar.

    

Rosengården i Kristianopel                                         'Brenda Colvin'

2018-06-09 - Försommarträff i vackra Sunnerskog

Den 9 juni 2018 guidade Lars Johan Lindqvist oss i sin vackra och vilda trädgård bland art- och tidigblommande rosor. Lars Johan är oerhört kunnig och vi fick lära oss massor. Fullproppade med artkunskap fikade vi sen och pratade rosor i trädens skugga. Lars Johan hälsar att vi även är välkomna att besöka trädgården om vi har vägarna förbi. Adressen är Sunnerskog 8, 574 91 Vetlanda.

 

Lars Johan förevisar 'Rosa Magnifica'.

 

Vildrosvandringar på Öland

Sydostrosen har vid flera tillfällen gjort vildrosvandringar på Öland. 

Här kan du läsa om en som gjordes 2013. 

vildrosvandring-pa-oland_rb_3_2013.pdf

Även den 13 juni 2017 gjordes en vildrosvandring på jordtorpsåsen, Öland under ledning av Ulla-Britt Andersson. Ulla-Britt är en hängiven amatörbotanist och ledamot i Sveriges botaniska förenings styrelse. På vandringen fick vi fick se r. rubiginosa (äppelros), r. canina – dumalis (stenros/nyponros), r.villosa (hartsros) och r.sherardii (luddros).

 

Vildrosvandring med Ulla-Britt Andersson 2014 på Jordtorpsåsen, Öland. Äppelros