Hitterosor vi odlar i sydost

Här har vi börjat lägga upp bilder och information om de hitterosor eller kända rosor med lokala namn, som vi odlar inom Sydostrosens område. Sidan kommer succesivt att fyllas på. En del namn är arbetsnamn inom POM-projektet och kan komma att ändras. Namnen och informationen kommer att uppdateras vart efter vi får fram ny information om varje ros.

Har du en egen hitteros är du välkommen att höra av dig med bild och information om rosen.

'Blomsterhult'

En okänd bourbonros från bland annat Östergötland och Södermanland. Rosen är en POM-ros och finns att köpa som Grönt kulturarv.

 

Damascen från Torsås

Okänd damascenros från Torsås, Kalmar län.

'Marianne Billington'

En okänd gallicaros från bland annat Vetlanda, Jönköpings län där den kallas "Arvids ros". Rosen är en POM-ros. Rosen har fått sitt namn från Norge där den också hittats inom det norska hitterosprojektet.

'Gerda Karlfeldt'

En okänd mossros från Ulltunas Genetiska Trädgård i Uppsala (trädgården finns inte kvar längre). En POM-ros.

'Great Western'

'Great Western' är en bourbonros som finns i olika varianter, både med och utan strimmor. Rosen på bilden har ovanligt mörka strimmor och kommer från Norra Hagby, Kalmar, Kalmar län. Rosen kommer ursprungligen från Ljungbyholm, Kalmar. 

'Hagbyhamn'

En okänd gallicaros från Hagbyhamn, Kalmar, Kalmar län. Rosen är en POM-ros och liknar POM-rosorna 'Pustebacken' och 'Linnés Harmmarby'. Det som skiljer de olika rosorna är antalet kronblad. Rosen finns i klonarkivet, Rosenlunds rosarium, Jönköping.

'Hilda Maria'

En okänd mossros från Elmhult och Stensjöhyltan, Högsby, Kalmar län. Även kallad "Eivor" och "Elmhult". En POM-ros.

'Jenny Melander'

En okänd remontantros från Borgholm, Öland. Rosen är en POM-ros och finns i klonarkivet på Capellagården, Öland. Kallas även "Borgholm".

'Onkel Carl' (tidigare Gerdas ros)

En okänd bourbonros från Hagbyhamn, Kalmar, Kalmar län. Tidigare från Danmark.

 

'Selma Dahlberg'

En okänd remontantros från bland annat Gärdslösa, Öland. Även kallad "Gärdslösa" och "Åstadsrosen". En POM-ros som finns att köpa som Grönt kulturarv. 

'Skälby stora'

Troligtvis en gallicaros men med ovanligt stora blommor och stora blad. Kallas även "Lottas ros" och "Magdas ros". En POM-ros.

'Södra Mos'

En okänd mossros, en POM-ros.

"Thögers ros"

En okänd bourbonros från Capellagården, Öland. Tidigare från Danmark. Finns att köpa på Capellagården.

'Ådala bruk'

En okänd bourbonros från Ådala bruk, Torsås, Kalmar län. En POM-ros.