Nyheter 2024 och program

Här lägger vi ut nyheter och information om kommande träffar och evenemang. Inbjudan skickas även ut direkt till Sydostrosens medlemmar via e-post. Information om träffar och aktiviteter som redan ägt rum finns under fliken Aktiviteter. 

 

Välkommen till Alsterbro på söndag!

 

 

 

Har du en gammal ros som odlas i kruka?

Nordiskt krukrosprojekt

I början av förra seklet var det vanligt att rosor odlades som krukväxter och kanske finns det fortfarande krukrosor bevarade i familjer där de gått i arv under lång tid.

Nationella genbanken, Alnarp SLU och Svenska Rosensällskapet (SRS) har startat ett projekt tillsammans med övriga nordiska länder för att försöka hitta de gamla krukrosorna innan de går förlorade. På baksidan kan du läsa om krukrosen ’Anna-Sofia’ från Lappland.

Har du själv en äldre krukros eller känner du till någon som har eller har haft en sådan ros, blir vi jätteglada om du hör av dig till någon av oss i projektgruppen!

 

Rosvandring i Kristianopel

Gör en rosenvandring genom Kristianopel. Vi i Sydostrosen har identifierat de flesta rosorna längs med Storgatan och i några offentliga trädgårdar. Ett projekt som vi genomfört tillsammans med Jämjö Trädgårdsförening som har ordnat med fina skyltar. 

Årets rosvandring blir den 27 juni klockan 14 (tiden är preliminär i nuläget). Vi samlas på hamnplanen.

Karta och lista på rosorna finns här:

rosidentifiering-kristianopel-2023-06-20.pdf

kartor2023rosvandring.pdf

'Rose de Rescht'  växer vid hamnplanen i Kristianopel.

 

Sydostrosens Rosbytarlista

Som medlem i Svenska Rosensällskapet har du möjlighet att byta rosor med andra medlemmar och/eller köpa/sälja rosor. Med vår rosbytarlista vill vi öka rosintresset och göra ovanliga rosor mer tillgängliga. Tillsammans bidrar vi till att rosrariteter sprids och bevaras. I dokumentet nedan finns information om hur det går till. 

sydostrosens-rosbytarlista-2023.pdf

 

Gallicarosen 'Gloire de France'.