Föredrag och kurser

2019-04-07 - Tematräff om rosgrupper, Spinosissima, Chinensis, vildrosor och vildroshybrider

Tematräffarna om rosgrupper fortsatte med Spinosissima, Chinensis, vildrosor och vildroshybrider. Vi var 25 personer som träffades i Ljungbyholm för att titta på vackra bilder och prata rosor.

Kakwa, Spinosissima

2019-02-10 - Rosfrossa i Nybro, Kulturhuset Kristallen

En regnig söndag i februari drömde vi oss tillbaka till sommaren 2018 genom att dela med oss av våra bästa rosbilder. Det blev så klar även fika och trevligt rosprat. Den här gången hade vi även lotteri och ett litet bokbord.

 

Fikapaus

Husmoderrose

2018-11-11 - Tematräff om rosgrupper - Damascena, centifolia och muscosa

Tematräffarna om rosgrupper fortsatte med damascener, centifolior och muscosa (mossrosor). Även denna gång var vi 26 personer som träffades i Ljungbyholm för att titta på vackra bilder och prata rosor.

      

Höstdamascenen (bifera) Quatre Saisons och damascenen Leda.

Fikapaus med mycket rosprat.

2018-08-18 - Okuleringsdag i Bäckebo

Christer Jonsson och Svein Osen var tålmodiga instruktörer när vi försökte lära oss den svåra konsten att okulera rosor. Grundstammar var inköpta och planterade i våras och nu skulle vi göra själva okuleringen. Till våren får vi reda på om vi lyckas när det är dags att pincera och "klacka av" och hösten 2019 får vi förhoppningsvis skörda våra nya rosor. Vackert väder och trevlig samvaro i Christers och Lenas trädgård i Bäckebo.

 

Svein demonstrerar och vi övar.

2018-04-21 - Beskärning av rosor

Härligt vårväder och trevlig samvaro när vi hade vår beskärningskurs i vackra Norhagen, Lemnhult. Christer Jonsson höll i sekatören och visade hur man beskär olika rosor. Tack till Inger och Tommy som upplät sin trädgård och sina rosor som studieobjekt.

Christer "In action" med sekatören, skyddsutrustning och rödspritflaskan inom räckhåll (sekatören spritas för att man inte ska sprida exempelvis barkfläckssjuka).

2018-03-28 - Tematräff om rosgrupper – Alba och gallica 

Vi var 26 personer som träffades i hembygdsgården i Ljungbyholm. Christer Jonsson och Svein Osen visade bilder och berättade om vackra och odlingsvärda rosor ur alba- och gallica (provins)-gruppen. Det handlade om rosornas historik och om vad som utmärker dessa grupper samt skötsel, härdighet, blomning och sjukdomar.

2018-04-26 - Tematräff i Vetlanda

Även i Vetlanda (Östanåbadet) genomfördes en tematräff om Albor och Gallicor.

  

Albarosen Alba Maxima (med guldbagge) och den okända POM-gallican "Hagbyhamn".

2017-11-26 - Rosor i Kina och sticklingsförökning

Else Olsson från Roskraft höll ett föredrag i Jämjö om sin Kinaresa och om rosor i Kina. Else berättade även om hur hon förökar rosor med sticklingar. Roskraft är en av få plantskolor i landet som säljer rosor på egen rot.

Roskrafts underbara rosenträdgård med multiflorahybriden Wartburg eller Ola Fiskares ros som den också kallas på Österlen.

2017-04-23 - Klematis och rosor

Krister Cedergren, som är en av Sveriges största kännare av rosor och klematis, höll ett föredrag om rosor och klematis i Sigfridssalen i Växjö. Cedergrens plantskola i Råå, Helsingborg har haft en enorm betydelse för att återskapa intresset och populariteten för gammaldags rosor i en tid, när dessa nästan helt hade försvunnit ur plantskolekatalogernas sortiment och folks medvetande. Cedergrens plantskola är kanske mest känd för sina rosor, men det handlar lika mycket om klematis.

2017-03-12 - Historia kring rosornas namn

Eva Böhlin Andréasson, Alingsås, ledamot i Rosensällskapets styrelse och aktiv deltagare i POM-projektet för rosinventering, berättade om hur rosorna fått sitt namn och visade vackra rosbilder. Vi fick även recept med rosenblad i kakor och marmelad.

 

Spinosissimarosen Aicha är uppkallad efter en av profeten Muhammeds elva fruar. Stackars Aicha (Aisha) blev bortgift vid 6 års ålder med den 53 åriga profeten och hon var 9 år när hon flyttade in i hans hus. Aicha var känd för sin kunskap och vältalighet.